kako biti prvi na guglu mapi

Google map

Vođenje biznisa nije lako. Za početak, na prvom mestu potrebno je omogućiti potencijalnim kupcima da te pronađu i sa lakoćom dođu do tebe, kako bi uopšte mogli da kupe tvoj proizvod ili uslugu.  

Iako na prvi pogled ti se može činiti da je za globalne biznise od krucijalnog značaja da budu prisutni na internetu, dok za biznise lokalnog karaktera to nije slučaj, grešiš. Upravo suprotno. U današnje vreme, bez obzira koliko je tvoj biznis globalan ili lokalan, moraš biti prisutan na internetu, da bi kupac uopšte došao do tebe. 

Šta je Google Business Map optimizacija?

Značaj kvalitetnog internet prisustva i te kako je vidljiva kod biznisa koji se fokusiraju na određenu geografsku oblast ili konkretnu lokaciju (na primer kafići, restorani, hoteli, ali i uslužne delatnosti poput frizera, kozmetičkih salona, itd.). Osim da potencijalni kupac čuje za njih, cilj internet predstavljanja ovih biznisa mora biti i deljenje informacije o lokaciji na kojoj posluju, jer mogućnost kupca da brzo i lako sazna tačnu lokaciju i kako doći do nje može biti od presudnog značaja za njegovu odluku.  

Google Maps Business Marketing jeste alat koji se u okviru Google SEO optimizacije koristi kako bi se optimizovalo prisustvo i prezentacija konkretnog biznisa na Google Mapi, sa ciljem da se uveća vidljivost biznisa na internetu, a samim tim da se uveća i broj kupaca. 

kako biti prvi na google mapi

Google Maps doprinosi tvom biznisu.

Imajući u vidu je Google daleko najpopularniji i najkorišćeniji internet pretraživač, nije čudo to što je i popularnost i poverenje koje kupci poklanjaju Google Mapama na svakodnevnoj bazi ogromna. Pojedina mišljenja govore u prilog tome da je za pojedine tipove biznisa kvalitetna prezentacija i prisustvo na Google Mapi možda čak i značajnije nego prisustvo na samom Google-u (posebno za one biznise koji se fokusiraju na određenu lokaciju).  

U tom duhu, u nastavku navodimo samo neke od benefita koje Google Map može doneti tvom biznisu. 

Pomaže ljudima da pronađu tvoj biznis.

Bukvalno pomaže ljudima da pronađu tvoj biznis. Posebno ako živiš u većem gradu, ili ako su tvoja ciljna grupa turisti ili ljudi koji dolaze u tvoj grad sa strane, veoma je važno da si što vidljiviji na Google Mapi.

Omogućava potencijalnim kupcima da te kontaktiraju na brz i jednostavan način.

Osim adrese i prezentacije svog biznisa uz pomoć kvalitetnih slika, veoma je važno ostaviti i kontakt telefon ili email adresu pomoću kojih te potencijalni kupac može kontaktirati na brz i jednostavan način. Niko ne želi da gubi vreme na odlazak u restoran, kod frizera ili automehaničara, a da pre toga nije potvrdio da ima mesta ili da neće predugo čekati na uslugu. 

Prezentuje tvoj biznis pomoću slika.

Na isti način kao i internet sajt, i na Google Mapi je moguće kvalitetno se predstaviti i podeliti sa potencijalnim kupcima delić atmosfere koji ih čeka ako te posete. Ovo često ima odlučujući uticaj na to da li će kupac doći do tebe ili ne, jer niko ne želi da posećuje mesta koja mu se ni na slici ne dopadaju. Zato uvek obrati pažnju na ovaj segment, pažljivo biraj slike za prezentaciju, unajmi profesionalnog fotografa ako je potrebno.

Daje kredibilitet tvom biznisu pomoću ocena koje drugi kupci ostavljaju.

Ako se drugima sviđa, verovatno će i meni, i obrnuto. Ovo je način razmišljanja svakog od nas. Čak iako smo svesni da najbolje ocene ponekad ostavljaju sami restorani, ili da su one loše ocene spam upućen od strane konkurencije i da im ne treba verovati 100%, ipak podsvesno i te kako obraćamo pažnju na ocene koje drugi pišu na internetu.  

Najbolje ocene zaslužićeš kvalitetom i konzistentnošću svoje usluge, ali postoje i dodatni trikovi koji ti mogu pomoći da i ovaj segment unaprediš koliko je god moguće. 

Ukoliko si zainteresovan da čuješ kako da se tvoj biznis što bolje pozicionira na Google pretrazi, ali i na Google Mapama, kao i još mnogo toga, ekspertski tim marketing agencije il2 Marketing ti stoji na raspolaganju.